Over GezondLeiderdorp

GezondLeiderdorp is een intiatief om de gezondheid van Leiderdorp en haar inwoners te bevorderen.

Door het starten van een beweging waarbij inwoners, ondernemers, gemeente en verenigingen betrokken zijn, wil GezondLeiderdorp het volgende doel bereiken:

Meer gezonde Leiderdorpers in 2023!

De gedachte achter GezondLeiderdorp

Achtergrond

Veel mensen willen graag gezond en fit zijn om optimaal van het leven te kunnen genieten. Ons leven duurt tegenwoordig steeds langer. Helaas betekent dat niet altijd dat we ook langer van het leven kunnen genieten. Het aantal mensen met welvaartsziekten zoals diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten neemt jaarlijks alleen maar toe.

Om fit te zijn en te blijven is een gezonde levensstijl van groot belang. In de praktijk blijkt het echter vaak niet zo eenvoudig om een gezond leven te leiden. Het dagelijkse leven zorgt voor tal van uitdagingen waardoor gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende ontspanning vaak naar de achtergrond verdwijnt.

Wat zou het mooi zijn als we een beweging kunnen initiëren waarbij inwoners van Leiderdorp niet alleen geïnspireerd worden, maar zelf ook anderen inspireren om meer gezonde keuzes in hun leven te maken!

Voor Leiderdorp. Door Leiderdorp.

De gedachte achter GezondLeiderdorp is o.a. gebaseerd op een prachtige uitspraak van Loesje: waarom moeilijk doen, als het samen kan.

Gezond leven is een stuk makkelijker als je vrienden, familie, collega's, clubgenoten en je buren uit Leiderdorp dat ook doen. Dan wordt je enerzijds minder blootgesteld aan ongezonde gewoontes en anderzijds gestimuleerd om ook gezonde stappen te zetten.

Daarnaast heeft het aanleren van een gezonde levensstijl veel te maken met bewustwording. Als je druk bent, kunnen goede voornemens snel aan de aandacht ontsnappen. Door in de hele gemeente in aanraking te komen met gezonde informatie en activiteiten, wordt je getriggerd en kun je elk moment opnieuw bewust keuzes maken.

GezondLeiderdorp streeft naar een beweging met de gedachte 'Voor Leiderdorp. Door Leiderdorp', waarbij diverse partijen elkaar over en weer inspireren om gezond te leven.

Mogelijke bijdrage van diverse partijen:

  • Gemeente: Informatievoorziening (bijv. workshops voor haar inwoners, mensen bijeenbrengen voor gezonde activiteiten, uitingen op het gebied van gezond leven etc.)
  • Ondernemers: promoten van gezonde producten (bijv. korting op bepaalde producten, nieuwe producten in het assortiment, meer mogelijkheden om kennis te maken met een product).
  • Verenigingen: stimuleren van gezond gedrag (bijv. meer gezonde producten in de kantine, informatie in de vorm van workshops)
  • Burgers: elke inwoner wordt op diverse plekken in de gemeente geattendeerd op de voordelen van gezond leven. Zelf kan hij of zij ook anderen inspireren door bijvoorbeeld een wandelgroepje of een gezonde eetclub op te richten.

Wil jij jouw steentje bijdragen aan dit initiatief?

Dat kan op twee manieren:

  • Wil je de missie onderschrijven? Word dan ambassadeur.
  • Heb je een goed idee om deze beweging tot een succes te maken? Word dan ambassadeur én neem contact op.